közélet, pszichológia, élmény, tudomány

Agyalás

Törődés és kegyetlenség

A magyar egészségügy ahogy én látom 2.

2020. november 15. - Agycsavar

 

Kegyetlen idők érkeztek el a betegellátásban, a lakosság bizalma fogyóban, megalakult a FREE EÜ, ami kritika és alternatíva a mai vezetőségnek és a kamarának. Az, amit az orvosszakma és a Magyar Orvosi Kamara etikai ügyekben gondol és cselekszik, társadalmunk széles rétegeire van hatással és példát mutat, ezért nagyon fontos. Felülkerekedik a józan ész, a szolidaritás, az együttműködés a felvilágosodás fénysugara, vagy a feudális hierarchia és hitrendszer sötétsége marad az uralkodó irányelv?

Jelenleg rendszerszintű az adósság és káosz. Az egészségügy mi vagyunk, mi hagytuk azt, hogy bekövetkezzenek az életveszélyes helyzetek, mi voltunk képtelenek, tehetetlenek a hatékony védelemre és párbeszédre (stadionok épültek, nem kórházakat korszerűsítettek) . A mindenkori politikai elit, akik mi is vagyunk, a rendszerváltás óta kegyetlenül elbánt egészségügyi rendszerünkkel, akik  valahogyan szintén mi vagyunk. A demokratikus hagyományok hiánya itt fájó igazán. Nem sikerült demokratikus hagyományokat teremteni, ami azt jelenti, hogy nem sikerült a szakmáknak (nekünk) hatékony intézkedési tervet létrehozni és végrehajtani a feudális rendszer átalakítását. Ott tartunk ahol voltunk, legyen a vezetőé minden hatalom, felelősség, probléma. Kiderült, hogy a vezető – az ilyen-olyan professzor-  egy szélhámos, kegyetlen kókler, aki nem tud motiválni, nem tud információkat gyűjteni nem tud szóba állni nem a kollégáival és a betegeivel, de saját magával sem. Minden megmozdulása hamis. Ami van, nem a mi sarunk. Kegyetlenség van  mindenütt, pedig mi vagyunk kegyetlenek és nem törődöm emberek, a társadalom.

szolid.jpg

A kegyetlenséget ma leginkább bármelyik magyar kórház sürgősségi osztályának előterében tapasztalhatjuk meg. Folyosóra kitett, szenvedő, magányos idősek, víz és étel nélkül, de ha vizet és ételt kapnak is egy idő után, jó szót, kedvességet biztosan nem. Ha bárki belép egy magyar egészségügyi intézménybe, ridegséget, barátságtalanságot, valamiféle iparidegenséget tapasztal. A sürgősségi osztályokon olyan nyílt kegyetlenség uralkodik, ami igazolhatatlan és megmagyarázhatatlan. Lehet a kormányzatra fogni, de itt másról, többről van szó, az ott dolgozók közönyéről és kegyetlenségéről. Sajnos ebben helyzetben nekik mindkettőre szükségük van. Életeket menteni nem lehet úgy, hogy érzelgősen odafigyel az illető orvos, vagy nővér a folyosói jajongásra. A páncél kegyetlensége a többi szerencsétlen ellátásának és megmentésének a záloga. Annyian vannak, hogy nem győzik a segítségnyújtást, de a szervezés is gyalázatos színvonalú. Az egészségügyből hiányoznak a szervező, mindenkivel kommunikáló managerek ötleteikkel, kreativitásukkal. A kórházvezetők nem ilyenek (sem az odarendelt katona, sem a tudományos professzor nem kreatív,  modern vezető) .  Ebben a helyzetben a NER viszi el a balhét, de az is hozzátartozik, hogy a feudális rendszer annyira erős és stabil, hogy nem lehet ellene menni sehogy, a páncél a rendszerben való túléléshez is kell.

A páciensek érdekeit ebben a nagy zűrzavarban senki nem képviseli. Az ő képviselőik nem ülnek ott semelyik tárgyalóasztalnál, nem jelennek meg, ők nincsenek. A biztosító képviselőjének kéne képviselnie őket, ott lenni minden döntésnél.  Oda kéne menni a szolgáltatást nyújtó kórházhoz és számonkérni: „hogy képzeled, hogy 8-20 órát a folyosón étlen- szomjan hagyod a biztosítottamat? Hogyhogy ott várakoztatod órákon át? Tárgyalok, egyeztetek, mindent megteszek, hogy ez ne így legyen! Védem a biztosítottam érdekeit!” Ez az attitűd teljesen hiányzik a ma Magyarországán. Nem csoda, hiszen az egészségügyi szolgáltatás kínálója és vevője ugyanaz, a magyar állam, mely teljesen átláthatatlan módon szervezi, vagyis inkább nem szervezi az egészségügyet. A viszonyok és működési szempontok átláthatatlanok, követhetetlenek és érthetetlenek. A betegek érdekei, mint írtam, nem szempont (kb. 6-8000 ember hal meg kórházi fertőzésben, nem tudjuk, hogy hol vannak a fertőzési gócpontok, most épp a COVID fertőzés gócai a kórházak és akkor még nem beszéltünk a megelőzhető betegségekkel kapcsolatos nihilről), olyan pazarlás folyik az egészségügyben, amiről könyvtárnyi irodalom született, mégse történik semmi.

 A beteg elégedettsége, gyógyulása kellene, hogy a fő cél legyen. Az elégedettséget és gyógyulást, folyamatosan mérni és felmérni kéne.

Az EU-ban szinte egyedülálló módon nem tudjuk, hogy egy- egy magyar egészségügyi intézmény milyen hatékonysággal működik. Nem tudjuk, hogy adott kórház adott osztályán adott beavatkozásokat milyen sikerrel vagy sikertelenséggel végeznek el. Pl., ha ön, kedves olvasó választási helyzetben lenne, hogy melyik kórházban végeztesse el bypass műtétjét, ott, ahol száz beavatkozásból négy ember hal meg, vagy ott, ahol száz beavatkozásból negyven, akkor hova menne, melyike választaná? Nincs lehetősége választani, mert a gyógyítási adatok titkosak.

Ha én orvos, vagy orvosszervezet lennék, mindent megtennék azért, hogy tudjam, mennyire vagyok sikeres, mennyire elégedettek a munkámmal, szükségem lenne egy objektív értékelési rendszerre, mindent megtennék, hogy transzparens legyek. Mi fényévekre vagyunk ettől.

És itt van a Magyar Orvosi Kamara. A MOK már nem vadonatúj vezetésének egyetlen üzenete az állampolgár felé az, hogy ha több pénzt kapunk, nem megyünk el. Közben  asszisztált a több mint 30.000 ágy kiürítéséhez (semmit nem segített abban, hogy segítse, képezze milyen módszerrel ápoljanak a kétségbeesett hozzátartozók frissen műtött vagy az elfekvőből hazapaterolt demens, rákos betegeket.) és ,, és... és...

 A káoszban, ahol az az általános feltételezés, hogy költség és maradékelven működik az egészségügy (a pénzek elosztása teljesen titkos és kiszámíthatatlan, nem nyilvános, mintha nem lenne hozzá közünk) a szimpátia, „szeretet”, érdekérvényesítő képességek lesznek fontosak, nem a jog és jogbiztonság, ami kiszámítható módon előírja, hogy kinek milyen szolgáltatás jár. Diktatúrában így megy ez. A jognak kellene érvényesülnie és minden páciensnek Battonyától Felsőrákosig, Pécstől Bácsbokodig ugyanazt az egészségügyi szolgáltatást kéne kapnia. (Ezen lehetőség megléte előzheti meg és iktatja ki a hálapénzt szerintem)

Tehát a bizonytalanságban, a kiszolgáltatottságban felértékelődnek az érzelmek pl. a félelem és szimpátia és a kreativitás, pedig egy jól működő rendszerben nem kellene szeretnie az orvosoknak a betegeket, és a társadalomnak sem kell szeretnie az orvosokat, olyan körülményeket kell teremteni a jog alapján, hogy jól érezzék magukat a felek. Jól (jog)biztonságban érezheti magát mindenki. Most pedig a rendszerváltás óta teremtett káosz adósságában oda jutottunk, hogy az orvosok életéért is aggódunk kell.

Biztonság és etika összefügg. Az etika rendkívül fontos, mert az abban explicit módon megfogalmazott alapelvek kiszámíthatóságot és átláthatóságot eredményeznek.

Állítólag létezik egy munkacsoport a kamarán belül, aminek az a dolga, hogy kidolgozza az egészségügy etikai szabályait. (A saját etikai normáikat kizárólag orvosok dolgozzák ki? Hol vannak az etika átalános szakemberei és a betegek a munkacsoportból?) Most lenne mivel foglalkozni.

A legfrissebb a Rovó ügy Szegeden. A síelésből hazatért, COVID fertőzést terjesztő nagyúr kirúgta azt a kollégáját, aki hivatalból és kötelességből kivizsgálást indított az ügyében. Az ilyen embereket, mint Rovó szankcionálni kellene, de a MOK ezek mellé az emberek mellé áll. Rovó viselkedése az amerikai partnerénél nem elfogadható. Felmondta együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) Mirnics Károly, a Nebraska Egyetem professzora éppen Rovó etikátlan viselkedése miatt. (https://444.hu/2020/10/22/rovo-rektor-intezkedesei-miatt-egy-amerikas-magyar-orvosprofesszor-felmondta-az-egyuttmukodeset-a-szegedi-tudomanyegyetemmel). A MOK-ban vizsgálnak valamit valami bizottságban, de hát az eredmény az lesz, hogy évek múlva odadobnak valami erkölcsi elégtételt az akkor már évek óta külföldön dolgozó tisztessége miatt kiebrudalt Horváth Szatmárnak. Ugyan többféle segítséget is felajánlott Horváth Szatmárnak, aki beperelte Rovót, de ezek a segítségek informálisak, a sajtóban nem jelenik meg, a közvélemény azzal szembesül, hogy Horváth-tal szemben Rovó a nyerő. A MOK nem Horváth támogatását kommunikálja.

Jó volna szolidaritást látni a tisztességes orvosok és a betegek felé. A Magyar Orvosi Kamara saját tagjai irányában felemás módon szolidáris. Védi tagjait, a legkegyetlenebb és legalávalóbb gazember tagjait is, amivel viszont a tisztességeseket hozza zavaros helyzetbe. Még mindig tagja három prominens orvos a kamarának, akik közül kettőnek van neve, a harmadiknak nincs.

Bene Krisztián a jogerősen elítélt lúgos orvos, dr. Udvary János, veszprémi nőgyógyász , aki csak azért nem kezdte meg börtönbüntetését, mert a bíróság úgy nyilatkozott, hogy egyedülálló szaktudására szükség van a kórházban. Őt fél évre kizárták a kamarából, de egy MOK szervezet visszavette. (Itt a rendelési ideje https://centrum-medical.hu/orvosaink/dr-udvary-janos/)  A harmadik, a jogerősen elítélt ortopéd sebész, aki az állam által (mi általunk fizetett) támogatott beavatkozásokért százezreket kért el a szerencsétlen rászorulókról.

Az ugye, világos, hogy csak kamarai tag praktizálhat kies hazánkban.  Az, hogy ezeket az embereket nem zárják ki, szerintem a tisztességes orvosok arculcsapását jelenti. Van itt egy etikai szabály állítólag, hogy miszerint futó bírósági ügyekben nem foglal állást a MOK, csak hát fenn jogerős esetek után sem lép a kamara. Védi a gazembereket.

A NER kegyetlenül rúgott bele emberek százezreibe, millióiba. Az első több 10.000 fős réteg, akibe belerúgott, azok a cukorbetegek voltak. Sok ember csak feltétellel juthatott hozzá korszerű inzulinhoz TB támogatással. Senki, de senki nem védte meg ezeket a kiszolgáltatott embereket akkoriban 2010-ben. Sem a Magyar Diabetes Társaság, sem a Magyar Orvosi Kamara, sem a töméntelen mennyiségű alapítvány, sem az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége, sem Erős Antónia nem tiltakozott. Mindenki hagyta azt, hogy a legkiszolgáltatottabb emberek egy nagy csoportját megalázzák, s a betegek között ellentéteket szítsanak. Aztán később enyhítettek a szigoron, de így kezdődött a NER uralkodása 2010-ben. Aztán jöttek a kilakoltatott szegények, devizahitelesek, elzavart hajléktalanok, melegek, filozófusok, bölcsészek, Index, Népszabadság, szabad sajtó, továbbtanulni nem tudó tehetséges gyerekek, alternatív pedagógusok, bekerített gazdálkodók és szinte minden gondolkodó. Lépésről lépésre alakult, ki tudja, ki lesz a következő, akibe belerúgnak? Mindannyian sorra kerülünk. Nem tanultuk meg, hogyan álljunk ki egymásért.

Meg kell állítanunk ezt a folyamatot, s most a nemzetközi tendenciáknak megfelelően és az SZFE kapcsán is van lehetőség a fordításra, a „MEGÁLLJ!” kimondására. Hogyan lehet jobb egészségügyünk? Mit tegyünk? Az SZFE milyen tanúságot jelent az egészségügy számára? Hogyan tudunk elfogadhatóbb állapotokat teremteni?

 Van egy javaslatom, amivel szimpátiát lehetne kelteni a választókban, orvosokban, s alapja lehetne annak, hogy úgy érezzék a betegek, a lakosság egésze, hogy az ő szempontjaikat is képviseli valaki, s ez az orvosoknak is jobb lenne.  Közösen tisztáznunk kéne az alapelveket, s vissza kéne térni ahhoz, hogy a gyógyítási iránytűje a beteg jólléte, a beteg joga (az IJSZT át kell szervezni, a beteggel lenni és nem az észt osztani, paragrafusokat ismertetni az asztal egyik oldaláról a panaszost).  A betegjogok biztosításához kellene hozzárendelni az ellátórendszert (a befizetett biztosítási díjak elosztását egy kerekasztal mellett kellene folyamatosan egyeztetni, megtárgyalni. Kéne egy Egészségügyi Kerekasztal) Itt vannak az európai betegjogok.

http://health-rights.org/index.php/cop/item/european-charter-of-patients-rights?fbclid=IwAR1K2YiGAH89zzQQEu6zLdHhp06DaGsK5M-n5UJ5QjdVWfZR6vXWBUf8g4E

Három fontos betegjogot nem ismer el a magyar egészségügy, ami az Európai Chartában benne van:

  • A beteg idejének tiszteletben tartási jogát,
  • A szűrésekhez, megelőző programokhoz (prevencióhoz) való jogot,
  • A felesleges fájdalmak elkerülésének jogát.

 Ha ezek a betegjogok érvényesülhetnének, és jogszabályba kerülnének, akkor a betegeknek is és az orvosoknak is könnyebb lenne. Előbb ennek a jognak kellene bekerülni a magyar jogrendbe, s utána lehetne hozzárendelni az eszközöket, forrásokat.

Küzdünk ezért? A betegek képviselete nélkül akkor sem fog menni. Létre kéne hozni egy az „Együtt a betegekért” mozgalmat, amely mozgalom képviselői képviselhetnék a betegeket, az ő érdekeiket a döntéshozatali mechanizmusban. A kegyetlen attitűdöt pedig váltsa fel a bizalom, kiszámíthatóság és a párbeszéd légköre, ami magában foglalja a fejlődés, a megértés és a tisztesség esélyét.

cruel3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://agycsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr1016285118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2020.11.16. 22:41:18

Hiába újak a kórházak, ott túlterhelt, modortalan, kedvetlen alakok dolgoznak. Senki sem kényszerítette őket erre a munkára, én is szakmát váltottam, mert az eredeti szakmám egy értelem nélküli vívódás maradt, pedig mindennél bagyobb igény lenne rá. De ha nincs megbecsülés, tisztelet és kiemelt fizetés, akkor-ahogy a klasszikusok mondták- tessék el lehet menni. Hát, el is megyek.

ulpius66 2020.11.16. 22:41:32

"Törődés és kegyetlenség
A magyar egészségügy ahogy én látom 2."

Tök jól látod!
(bár ugye szubjektíven, és a kormány elleni gyűlölet motivál.......)

Egyebekben nézz körül egy kicsit Európa más országaiban is!

Lehet keletre, nyugatra, sőt délre is tekinteni.....

Hórukk 2020.11.17. 10:49:33

A magyar beteg öntudatosan rohant anno a szavazóurnához - a jelenlegi kormányfő kezdeményezésére - , amikor egy korábbi kormány megpróbált egy orvosi vizitért két gombóc fagylalt árának megfelelő hozzájárulást elkérni, még ha a díjfizetést 6.000 Ft/év-ben maximalizálták is és számos ingyenes kivételt teremtettek. Akkor is bőszen ellenállt a magyar beteg, amikor megpróbáltak bevezetni egy több biztosítós modellt, ahol a biztosítók egymással valamennyire versenyeznek és az általuk nyújtott szolgáltatás minősége összehasonlítható lett volna. Aztán ezt a kormányt azóta is hatalomban tartja, minden ismert fűtött füves stadion kontra penészes kórházi zuhanyzó összehasonlítás ellenére. A magyar betegnek meg kell tanulnia, hogy minden döntésnek következménye van: akkor is ha meggyőződésből és akkor is, ha szimpla butaságból ered. A cikkben leírt következményeket tessék emelt fővel elviselni, mert ezek előre láthatóak voltak, "a nép akarta".
Itt méltatlankodni csak annak van joga, aki kizárólag passzív szenvedő alanya a többség sorozatos rossz döntéseinek.

apro_marosan_petergabor 2020.11.17. 10:50:36

Divat szídni a magar egészségügyet, főleg libero-álbaloldalon.
A magyar egészségügy köszöni, jól van. Sokat fejlődött az elmúlt tíz év alatt, s fejlődik most is tovább.
Nem egyszer igénybe vettem szolgáltatásait, s attól eltekintve, hogy nem ízlett a kórházi kozt ( a kórház nem wellness center), jó ellátást kaptam kórházban. rendelőíntézetben, háziorvosnál.
A dolgozók fizetése nő - a kamara ajánlásai szerint, az elvándorlás csökken, vagy megfordul. Az eszközállomány jó. A kórházakban rend van.
Anomáliák s rossz személyzet (hébe- hóba, nem ez a jallamző, ) mindenütt van, ismerőseim szerint pl. Svájcban, horror pénzekért rosszabb az ellátás.
Igencsak össze kell majd szednie magát a privátszférának, ha fel akarja vennei az államval a versenyt - főleg, ha megszűnik a csiki-csuki kétéltűüzemre a lehetőség...
Mennek a "stadion mantrák", de az ellenzék fúrta pl. a modern, Budai Központi Kórház építését...

Vén motoros 2020.11.17. 10:53:11

99%-ig igazad van. januárban, még a COVID előtt a 97 éves anyámmal végigcsináltunk a János kórház tarumatológiáján egy csaknem egész napos tortúrát . (Elesett, varrták, CT-zték, de megúszta. ) Szerencsére kibírta, majdnem jobban, mint én 68 évesen.
De ami MOST van, az más kérdés. A felvetésed nem aktuális. Amikor a frontsebész a lövészárokban operál, olykor egy Colás dobozból hasított éles "sziké"-vel) [megtörtént], pillanatragasztóval és purhabbal, ott sincs a "beteg" mellett betegjogi képviselő. Most a COVID osztályokon caknem ilyen a helyzet. Majd utólag lehet értékelni, hogy MIÉRT ilyen, de ilyen. És decemben közepéig még romalni is fog. Erősen. Amit felvetsz, annak nem most van itt az ideje.

Ladislav 2020.11.17. 17:15:48

@Hórukk: "amikor egy korábbi kormány megpróbált egy orvosi vizitért két gombóc fagylalt árának megfelelő hozzájárulást elkérni, még ha a díjfizetést 6.000 Ft/év-ben maximalizálták is és számos ingyenes kivételt teremtettek. Akkor is bőszen ellenállt a magyar beteg,"
Egyetértünk.
Hány embernek magyaráztam el, (nem akkori kormánypártiként)már akkoriban is, hogy ez azért nem az a pénzlehúzó intézkedés. Tényleg csak az ment orvoshoz, akinek szüksége volt rá. Krónikus beteg hozzátartozóm is azt mondta, hogy ennyit megér az, hogy nincs tömeg és ténylegesen javult a szolgáltatás színvonala. Az sem elhanyagolható tény, hogy egyenesbe jött az egészségügyi költségvetés arra a fél évre és jelentősen csökkentette a rendszerbe befolyó hálapénz mennyiségét. Gondolom az orvosbáróknak érdekében állt ennek a rendszernek a megbuktatása.
Egy keményvonalas kormánypárti rokonom, aki sajnos rendszeres klinikai ellátásra kényszerül, az utóbbi években százezres nagyságrendben fizet magánorvosoknak és az állami rendszerben dolgozó orvosoknak hálapénzt azért, hogy legyen valami esélye a felgyógyulásra. Finoman már utaltam erre neki, de szerinte minden intézkedés rossz volt, amit az előző kormány csinált, és ez sem kivétel. Természetesen érvekkel ezt nem tudta alátámasztani.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.11.17. 17:15:56

Biztos sok mindenben igaza van a kedves posztolónak, de szakmai ügyekhez nem értek. Azonban van sok olyan dolog, amit értek, és elképedéssel olvasom a súlyos állításokat. Azért ezeket bizonyítani kellene. Összesezdtem egy pár szerintem nem megalapozott, érzelemvezérelt megállapítást.

-"mely teljesen átláthatatlan módon szervezi, vagyis inkább nem szervezi az egészségügyet. "

Értem, hogy sok minden nem működik jól. De az állam nem szervezi az egészségügyet????? Hát ez biztosan nem igaz. Túlzó, a valóságtól elrugaszkodott állítás. Ha nem szervezné, akkor mondjuk nem lenne fűtés sehol, nem lennének beszedve a pénzek, nem adnának ki engedélyeket új gyógyszertárak nyitásához stb. stb. Ez nagyon meredek és elvakult álláspont.

-"olyan pazarlás folyik az egészségügyben, amiről könyvtárnyi irodalom született, mégse történik semmi."

Én sokat dolgoztam több területen is, általában jó nevű multicégek környékén. Elárulok egy titkot: MINDENHOL PAZARLÁS FOLYIK. Olyan ez, mint mikor a porszívóügynök a háziasszonnyal felporszívóztatja a szőnyegét, majd után ő a saját gépével, és a háziasszony elképed, hogy az ő porszívója után mennyi kosz maradt még a szőnyegben. A trükk abban áll, hogy ha háziasszony a saját porszívójával még egyszer felporszívózna, akkor ő is ugyanannyi koszt találna. Tehát igaz, hogy van pazarlás, de csak a naiv széplelkek hiszik el, hogy ezt ki lehet küszöbölni. (Meséljek jó bankos sztorikat, ahol 10 milliókat dobtak ki szó szerint értelmetlenül?)

"Diktatúrában így megy ez"

Egy diktatúrában este eljönnek érted, bevágnak a kocsi hátsó ülésére, és soha többé senki sem tud rólad semmit. Néhai Anika barátnőm szomszédja a negyvenes évek végén beszólt magánkörben valamit a komcsikra, másnap jöttek érte az ávósok. Anika kérdezte a szomszéd anyukáját öt év múlva, hogy van-e hír Gyuláról, semmi mondta sírva. Na ez a diktatúra. Ami most van az olyan, mint mondjuk Németország, ahol ugyanaz a párt kormányoz tíz-húsz éve: egy kicsit merev, vannak apró túlkapások, de nem diktatúra. Legfeljebb nem tetszik.

"Aztán jöttek a kilakoltatott szegények, devizahitelesek, elzavart hajléktalanok, melegek, filozófusok, bölcsészek, "

Aki egy értékes lakásban lakik bárhol, főleg Budapesten, az nem szegény. Az nem jog, hogy van egy értékes vagy kevéssé értékes (de akkor is tízmilliót közelítő értékű) ingatlanod, és van tartozásod (mindegy, hogy milyen), és te abban maradhatsz életed végéig. Ilyen jog nincs. Aki nem fizet, annak jót kell állnia mindenért a vagyona erejéig. Pl. adósok börtönébe nem kerül, a gyereke kap enni az iskolában stb. DE NEM LAKHAT OTT, AHOL SZERETNE.

melegek -- őket honnan is zavarták el??????? Nem tudok ilyenről.
bölcsészek, és őket????????

"továbbtanulni nem tudó tehetséges gyerekek,"

Hehehe. Manapság olyan mélyre süllyedtek a pontszámok, hogy még a tehetségtelenek is bejutnak, akiknek nem sok keresnivalójuk van az egyetemen. És van baromi méltányos diákhitel, amit felvehet. Úgyhogy ez nagyon hiteltelen állítás.

Sok minden lenne még, de már lekopik a kezem. :-)

Agycsavar 2020.11.17. 21:00:54

- Az állam nem szervez. Nem tud úgy tárgyalni az orvosokkal, nővérekkel hogy az az ő megelégedésüket is elérje. 35% százalékuk el akarja hagyni az egészségügyet.
- Az hogy sok helyen pazarlás van nem érv arra, hogy mekkora pazarlás van az egészségügyben. Az hogy más lop, lopjunk mi is?
- Attól diktatúra a diktatúra, hogy a diktátor csak a saját törvényeit fogadja el. Nem attól diktatúra a diktatúra, hogy elvisznek fekete autóval. Magyarország 10 éve diktatúra ezen felfogásban.
- A tehetséges gyerekek a 8. általános iskola előtt kihullanak az oktatási rendszerből. El sem jutnak a felvételig.
Ezek nem érvek számomra.
süti beállítások módosítása