közélet, pszichológia, élmény, tudomány

Agyalás

12 dolog, amire a koronavírus tanította meg a magyar pszichiátriai ellátást

2020. április 21. - Agycsavar

 

  1. A koronavírus okozta stressz és szorongás a mentális betegek állapotát rontja.

Mindenki nehezen viseli a bezártságot, de a pszichiátriai beteg számára ez különösen nehéz időszak. Hogy pontosan hogyan, mit történik, hogy alakul a betegek állapota pontosan, a későbbiekben fogjuk megtudni. Egy dolog valószínű a betegek kiszolgáltatottabbak; intenzívebb és gyakoribb terápiára szorulnak egy olyan időszakban, amikor az amúgy is túlterhelt ellátás kapacitását központilag csökkentik. (pl. a rendelési idő rövidebb, mint korábban)

 

  1. Az orvos és ápoló biztonsága, túlélése és jólléte kulcskérdés

Nem csak azért tapsoljuk meg az egészségügyi dolgozókat, mert beteget kezelnek és látnak el, hanem azért is, mert a hiányos védőfelszerelések közepette életüket kockáztatják nap, mint nap. A biztonság nem lila köd számukra, A védőfelszerelés jár(na) nekik. Megkapják, nem kapják meg? Nem tudjuk.

 

  1. Elvek és prioritások tisztázása nélkül a rendszer működésképtelen.

Mi a fontosabb, a fertőzés megállítása, vagy pl. egy relapszus megelőzése? Milyen elvek szerint működik az egészségügy a pszichiátriában? Adható, adott esetben ad hoc módon kipréselt szolgáltatás (pl. bezárt pszichiátriai osztályon egy személyes intézményként működő fiatal pszichiáter áll a vártán s fogadja a betegeket, holott az intézmény ezt nem kéri tőle) vagy a szükséghelyzetben szakmai és humánus elvek mentén a méltóság és a betegjogok tiszteletben tartásával definiáljuk minimál ellátás legfontosabb elemeit (gyógyszerfelírás, orvos beteg találkozó az interneten, telefonos segítségnyújtás, stb) és erről megfelelő módon tájékoztatják a betegeket. Fontos, hogy erről nem parancsuralmi módon, hanem meghatározott keretben legyen egyeztetés. Az egyeztetés és dialógus macera, egyszerűbb a realitás a parancsuralom.

 

  1. A pszichoterápiába járó beteg nem terheli fölöslegesen a rendszert. A betegjogokat figyelmen kívül hagyó ellátási rendszer nem biztosít pszichoterápiás ellátást azoknak sem, akik arra alkalmasak lennének, és járna is nekik. Ebben a vészhelyzetben derül ki, hogy a pszichoterápiában részesülő betegek nem, de az azon kívüli szorongó, paranoid, egyéb betegségben szenvedő beteg jelentősen megterheli a sürgősségi ellátást. Érdemes kalkulálni. Mi mennyibe kerül? A pszichoterápia, vagy pedig a kockázatot jelentő kiszolgáltatott, de akár veszélyeztethetővé váló pszichiátriai beteg. A német egészségügy vélhetően azért is küzdött meg jobban a fertőzés kihívásaival, mert 83 milló lakosból egy időben 3,5 millió jár pszichoterápiába, ami önreflexióval és fegyelmezettséggel vértezi fel azokat, akik igénybe veszik.

 

  1. Az adatok birtoklása alapkérdés. Az adatok birtoklása hatalmi kérdés.

Ki birtokolja a pszichiátriai betegek járványügyi adatait? Tudja-e a pszichiátriai ellátásért felelős szakmai kollégium, illetve egyéb grémiumok, hogy mi történik a terepen? Ki kinek szolgáltat adatot? Akié az adat, annak van lehetősége hatékonyan beavatkozni? De vajon aki rendelkezik az adatokkal, az ért a pszichiátriához?

 psy1.jpg

  1. A hajléktalanná váló pszichiátriai betegek kezelése és sorsuk rendezése létfontosságú.

A mentálisan beteg hajléktalan könnyen megfertőződhet és lehet fertőzési gócpont. Vajon mi a hatékonyabb? 10-13.000 hajléktalan megfelelő „szálláson” (emberhez méltó, ahonnan nem menekülnek el) való tartása, vagy mondjuk annak a 20-30.000 embernek a kezelése, akiket megfertőznek?

 

  1. Az IT technológia kínálta lehetőségek gyógyító ellátásba való integrálása folyamatos feladat.

A törvényhozók és az érdekeltek hosszú időn keresztül nem rendezték jogilag az IT technológia egészségügyi rendszerbe történő integrálását. Évek lettek volna ennek rendezésére. Most ez a technológia lehetővé tette volna sok ezer ember megfelelő terápiáját. Adható néhány helyen, de az, hogy a beteg felhívja a rendelőintézetet, és ott egy skype vagy egyéb internetes orvos-beteg találkozóra kapna időpontot jogilag rendezetlen és ezért lehetetlen. A 2020. április 29-i 157/2020-as kormányrendelet azt igazolja, hogy ezt leckét a kormány végre megtanulta, és az egészségügy részévé tette a telemedicinát. Ez igazán nagyszerű hír.

 

  1. A pszichiátriában korosztálybeli ellentétek feszülnek, amiknek vannak következményei.

Jelentős különbség az idősebb és fiatalabb szakemberek között, a tekintetben, hogy a fiatalabbak otthonosabbak az IT technológiában így jobban ismerik annak lehetőségeit, de nincsenek hatalmi helyzetben, s nem tudják ezen ismereteiket terjeszteni.

 

  1. A sürgősségi ellátásban dolgozó orvosokat képezni kell a pszichiátriai rendellenességekkel kapcsolatban.

A sürgősségi osztályokon jelentősen megnőtt a mentális betegforgalom. Az ott dolgozó máshonnan átvezényelt belgyógyász, vagy urológus nem feltétlenül van képben a pszichiátriai betegségekkel kapcsolatban. Ez terápiás tévedésre ad esélyt.

 

  1. Elengedhetetlen az orvos-beteg kommunikáció hatékonyságának fejlesztése.

A koronavírust nehéz érteni. Nem biztos, hogy az orvos és a beteg jól érti egymást. Nem csak az orvosoknak kell fejleszteni magukat abban, hogy megértsék a betegeket, de a betegeknek is fejlődniük kell abban, hogy jól fejezzék ki magukat állapotuk kapcsán.

 

  1. A bizalom és együttműködés elengedhetetlen.

Parancsszóra senki nem csinál semmit szívesen. Ugyan lehet, hogy hatékony orvosokat, ápolókat olyan munkák elvégzésére kényszeríteni, ami nem feladatuk. Lehet, hogy rövid távon végrehajtják a parancsokat, de bizalmuk sérül (pl. folyamatos költözésnél az orvosnak és ápolónak kell szállítani a bútort. ) Persze kérdés a hogyan tovább. Azt mondja az egyik kerületi gondozó vezető pszichiátere, hogy hiába írja meg a tájékoztatót a rendelőintézet honlapjára a honlap kezelő software-es csak hónapok után rakja ki, ha kirakja egyáltalán azt, hogy a koronavírus alatt mi a minimumellátás, hogy változott a rendelési idő. A software-s megteheti ezt mint egy birodalmi lépegető, aki senkinek nem tartozik elszámolással.

 

  1. A kormányzat nem tekinti még mindig partnernek az pszichiátriai és pszichoterápiás szakmát

El kéne dönteni végre, hogy a tudományosan képzett orvosi, klinikusi szakmával partnerségben akarják a mind nagyobb terhet jelentő lelki betegségeket kezelni, vagy hit és pártállás alapján. Mintha a középkorban lennénk, amikor nem az ész, tudomány és logika a vezérelv, hanem a hit és a babona. Ez azonban nem csak a kormányzati oldal sara. A pszichiátriai és pszichoterápiás szakma passzivitása, nulla lobbi ereje, képviselőinek kormányzattal való tárgyalásképtelensége olyan kihívást jelent mind a szakmának, mind az ellátottaknak, amire előbb utóbb reagálni kell tanulással, önfejlesztéssel, megfelelő társpartnerek kiválasztásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://agycsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr4115629280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.04.22. 18:42:55

Jajj... Kissé megélénkült a kapcsolatom az e.ü. rendszerrel épp a víruspánik kezdetén
Azt az elektronikus kommunikációt nyugodtan kihagyhatod még most is. Egyedül a háziorvosom válaszolt e-mailre az elmúlt hónapokban.

Ja, cenzúrázott blogot hóttfelesleges kommentelhetővé tenni, így nem lehet beszélgetni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.04.22. 18:43:02

Hogy Orbán megint kezelésre szorul.
süti beállítások módosítása