közélet, pszichológia, élmény, tudomány

Agyalás

7 tipp, ami segít az újévi tervek, fogadalmak elérésében

2022. január 05. - Agycsavar

Milyen újévi terveink lehetnek? Munkahelyváltás, új karrier, esetleg vállalkozás indítása, új partner megtalálása, új életmód (egészségesebb táplálkozás, sport) vagy a veszteségek feldolgozása nyugdíjba vonulás, válás, munkahelyvesztés. A fogadalmak megvalósítása, az, hogy tervek ne haljanak el, nem könnyű feladat. Minden kezdetben ott a van az csoda ami boldogságot jelentheti és segít a továbbélésben. A terveknek és fogadalmaknak van realitása, van alapja, nem véletlenül bukkannak fel.  A változtatásra, újrakezdésre sokszor rá vagyunk kényszerítve és mivel nem mindig belülről fakad az igény stressz és félelem kísérheti megnehezítve az újrakezdést, változást.

  1. Tipp: összpontosíts a nyereségre. A változtatás első fázisában még nagyon bizonytalan minden. Lehet, hogy jobb lesz, lehet, hogy rosszabb, ha teljesül a terv. A nyereségre való koncentrálás segít az elbizonytalanodás elviselésében. Annyi minden rossz történhet az elején: nem jönnek a vevők, elbizonytalanodok, a körülmények nem alakulnak jól, nem fogom bírni, nem segít a környezet. Mit nyerhetsz, ha megpróbálod? Sok mindent. Például önbizalmat, új embereket ismerhetsz meg, lehet, hogy eléred azt az elismerést, amire vágysz. Az összpontosítás a nyereségre segít abban, hogy elviseld a feszültséget, hiszen vagy, nyersz, vagy tanulsz. Nyerni és tanulni is jó dolog.

 

  1. Tipp: Képzeld el a célt, azt az állapotot, amit el akarsz érni. (Özönölnek a vevők, megvan az új partnered, jól érzed magad az új munkahelyeden, nagyszerű kollégák vesznek körül) Ha ezt az elképzeld állapotot felvázolod magadnak és szem előtt tartod, az szintén segít a bizonytalanságok kezelésében

 

  1. Tipp: Találd meg cselekedeteid értelmét. Az új kezdet egyáltalán nem egyszerű, érthető a szorongás. Nietzsche, a nagy filozófus azt mondja: aki ismeri a miértet, elviseli a hogyan nehézségét. Ha szem előtt tartod, miért is kezdted el a változást, mi az értelme az egésznek az segít elviselni a buktatókat

 

  1. Tipp: Alakíts ki rutinokat. Az agyunk naplopó, lusta, ragaszkodik a korábban megismert régi rutinjaihoz. Három hetes időtartamban tudod kialakítani azt az új rutint, ami segíti céljaid elérését. Három hét kicsit nehezebben kifejtett tevékenység rutinná válik. Adj időt magadnak és légy következetes új rutinok kialakításában.

 

  1. Tipp: keress támogatókat. Támogató lehet coach, pszichológus, de lehet egy példakép is, valaki, aki már elérte azt a dolgot, amire vágysz, és meg tudja osztani tapasztalatait veled (valaki, aki melletted edz az edzőteremben). A támasz úgy segíthet a fejlődésben, mint egy karó a futónövény kivirágzásában.

 

  1. Dokumentálj és ismerd el magad. Vezethetsz naplót, de végig is gondolhatod terveid alakulását a nap végén. Nagy fába vágtad a fejszédet. Azzal, hogy végigveszed a terveid alakulását, azt is számba veheted, hogyan alakul projekted. Ismerd el erőfeszítéseidet és dicsérd meg magad.

 

  1. Tipp: Kommunikálj! Nem kell mindenkit beavatnod terveidbe, de vannak emberek, akik fontosak lehetnek azok végrehajtásában. Terveidbe beavathatod bizalmasaidat és kérheted támogatásukat. Kitől mit, azt te és a terved határozza meg.

felrep.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://agycsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr6416804056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2022.01.16. 07:32:38

"o." lépés: kezdd el.
ne csak álmodozz róla. és ne azt tervezd el, hogy mikor kezded el, hanem kezdd el azonnal. csinálj valamit, tedd meg az első lépést, hogy belekerülj a folyamatba.
pl. ha állást akarsz váltani, akkor ma kezdj hozzá a cv íráshoz vagy az álláshirdetések gyűjtésének. tipikus eset a fogyás: majd jövő héten, a nyaralás után, jövőre -- és csodák csodája, mindig elmarad :-)
süti beállítások módosítása