közélet, pszichológia, élmény, tudomány

Agyalás

A korona terhe alatt

avagy hogyan léphetünk ki a vagy-vagy állapotokból járvány idején?

2020. március 23. - Agycsavar

 Most olyan helyzetnek vagyunk kitéve, amiben korábban nem voltunk. Tehetetlenek vagyunk, jobban félünk. és érthető módon stresszesebben élünk, mint korábban. Ilyenkor elvesznek a fokozatok, amikor egy-egy kérdésre többféle (szín)skálájú válasz már nem adható, a halál megjelenő fenyegetése jelenti a vagy – vagy helyzet. Vagy-vagy.

Mi okozza a stresszt? Mik azok a vagy-vagy helyeztek, döntési lehetőségek, amikkel szembesülünk most?

  • Fertőzöttek vagyunk, vagy nem?
  • Forduljunk orvoshoz, vagy ne?
  • Kimenjünk a lakásból vagy ne?
  • Egyedül vagyunk, vagy nem?
  • Elveszítjük a munkánkat vagy nem?
  • Lesz-e pénzünk vagy nem?
  • Az izoláltság, elzártság sokaknak elviselhetetlen.
  • Nem lehet tudni, hogy mi az, amiért mi vagyunk felelősök és mi az,amiért nem? Vagy ha tudjuk is, a frusztrált helyzetben elfelejtjük.
  • Mondjuk-e el, megosszuk-e, hogy félünk? Ha igen, kivel beszéljük meg?
  • A szorongás, a félelem, a stressz frusztrációt okozhat, s a frusztráció könnyen agresszióba torkollhat. Mit lehet kezdeni ezekkel az indulatokkal?

Két részre osztanám ezt a cikket. Egyrészt ajánlanék preventív megoldásokat, másrészt kimondottan a frusztráció kezelésére szóló javaslatokat. Mindettől függetlenül fontos, hogy kövessük nyomon az eseményeket. Mindig új és új dolgokat lehet megtudni. Informálódjunk, tudjunk meg minél többet a koronavírusról!

Kommunikáljunk mi is! Mondjuk el érzéseinket, aggodalmainkat szeretteinknek, vagy magunknak is akár. Beszélhetünk magunkban, ha egyedül vagyunk!

Másodszor el kell fogadnunk, hogy most más normák vonatkoznak életünkre, mint korábban. Más a normális ma, mint tegnap volt!

Megelőzésképpen a következő dolgok lehetnek segítségünkre:

  • Rendszeresség. A rendszeresség tartást ad mindennapjainknak. Fontos az, hogy a korábbi ütemben együnk, mosakodjunk.
  • Minden nap öltözzünk fel kényelmesen, de igényesen!! Férfiak: borotválkozzunk meg! Szép életünk egy újabb napja telik el. Adjuk meg a módját!
  • Örüljünk annak, aminek lehet! A fényeknek, a napnak, a másiknak, a kávé illatának. Mindennapi kenyerünk az öröm.
  • Célok: minden napra tűzzünk ki egy, vagy több reális célt. Ezek a célok lehetnek munkával vagy szórakozással kapcsolatosak. Lehet, hogy elegendő rendet tenni a korábbi iratkupacban, lehet, hogy lehet célunk elolvasni 30 oldalt abban a könyvben, amit azért tettünk félre mert esetleg nehéz, tömör, nehezen olvasható. Vesszünk el a tevékenységben! Másnak lehet célja, hogy kifesse a lakást! Ennek most van itt az ideje. Mondjuk, most nem az egész lakás a cél, hanem csak egy szoba, vagy helyiség kifestése. Ha meg tudjuk tenni, tehermentesíthetjük a nyári szabadságot.
  • Kapcsolat másokkal: a karantén fontossá teszi kapcsolatainkat. Lehet, hogy magányos, elvonulós típusok vagyunk. Ha így van, erősíthetjük korábbi kapcsolatainkat, s a karantén része az, hogy korábban nem túl intenzív kapcsolatainkat telefonon, vagy skype-on intenzívebbé tegyük. Nyugodtan hívjunk föl olyan embereket, akikkel mélyítenénk a kapcsolatot. Most van időnk elgondolkodni azon, ki az, aki tényleg közel áll hozzánk. Ilyenkor minden telefonálás erősíti a bizalmat.
  • -A rendszeresség része a kommunikáció, hogy rendszeresen, a nap adott részében mondjuk délután 5kor hívjunk fel valakit, s beszélgessünk vele akkor is, ha esetleg nincs témánk. Megoszthatjuk érzéseinket, aggodalmainkat, jó gyakorlatainkat. A váratlan helyzetben együtt okosabbak vagyunk. Biztosan van, amit ön jól csinál, s megosztásra érdemes, de az is valószínű, hogy jó módszereket másoktól is tanulhat.
  • -Játék: ha valakivel együtt vagyunk, akkor játszatunk. Ha van társasjátékunk, akkor játszunk, ha nincs csináljunk magunknak játékot. Scrabble, sakk, lóverseny s egyéb játékok érhetők el az interneten.
  • Testmozgás: a youtubon ragyogó jóga és gerinctréningek vannak. Ha korábban nem tettük, napi rutinunk része lehet a testmozgás. (Bozsik ildikó személyi edző https://www.youtube.com/watch?v=PbG-bZEsV94. tréningjeit ajánlom. A képernyő előtt mozoghatunk instrukcióra. Ha nincs túl nagy tér, olyan gyakorlatokat is talál, amik ülve végezhetők.
  • Fontos lehet, ha kiválasszunk valakit, akinek segíthetünk. Az altruizmus igazi védőfaktor. Megkérdezhetjük magányos hozzátartozóinktól, hogy hívjuk-e fel rendszeresen, vagy beszállhatunk a lépcsőházunk napi fertőtlenítésébe.
  • S persze mindenki számára ott vannak a filmek, amikről nem is írok.

 Frusztráció és szorongás csökkentő tippek: 

  • Bár nehéz elhinni, ez a mostani időszak egy oldalról frusztráló, de az szerencsés, milyen hosszú ideig mentesek voltunk a járványoktól. Ennek a nyugodt időszaknak most lehetünk tudatában. De jó volt! Vélhetően sokat fogunk tanulni a jelen helyzetből, de tudjuk: nem vagyunk egyedül! Mások is ugyanebben a helyzetben vannak. Most ebben az elszigeteltségben vagyunk közösek.
  • Figyelemelterelés: fontos, bár most minden e körül zajlik, rá tudjuk szoktatni magunkat, hogy ne folyton a koronavírusal foglalkozunk. Amikor játszunk, tevékenykedünk, el tudjuk terelni a figyelmet a frusztráló érzésektől. Van az elterelésnek egy gyakorlata. El-el bambulunk, elveszítjük a fonalat és ez jó. Lehet, hogy szándékosan is elő tudjuk idézni a bambulás állapotát. Fejlesszünk módszereket figyelmünk irányítására.
  • Bár furcsa, a frusztráció egyik fontos ellenszere a frusztráció átélése. Mit is jelent a frusztráció? Testérzetet? Feszültséget? Ha igen, hol jelenik meg a feszültség? Melyik testrészemben? Lehet a nyak, a hát, a derék, a fej. Mi is a frusztráció? Nyomás, zsibbadás, megfeszülés, befeszülés? Nevezzük el a feszültséget! Adjunk neki nevet! Ha nevet adtunk, könnyebben el is múlik. Aztán koncentráljunk a feszült testrészre és levegőztessük meg! Juttassunk levegőt a feszültségbe addig, amíg, nem szűnik meg a kellemetlen érzés, de legalább is javul.

Feszült családoknál elképzelhető, hogy a frusztráció veszekedésbe, tettlegességbe torkollik. Előzzük meg az agressziót! Ennek elkerülésére az alábbi ajánlatom van. Remélhetőleg vannak békés pillanatok. Ezekben a pillanatokban lehet akciótervet kidolgozni a konfliktus elkerülésére. Fontos, hogy úgy lehessen megbeszélni, hogy az mindkét fél megelégedésére történjen.

korona3.jpg

  • Az elkerülendő megnyilvánulások tisztázása: ordítás, sértő mondat, ajtócsapkodás, ütlegelés. Ezeket és ezeket kell elkerülni az összezártságban.
  • Mi váltja ki a tettlegességet és kinél? Ezen kiváltó okok definiálása, a sértő megnyilvánulások megvitatása: ha ezt teszed, ez ezt jelenti nekem, amikor azt mondod, így értem?
  • Ha közelít a konfliktus, lehet egy -egy egyezményes jel: feltartott tenyér, ami azt jelzi: állj, eddig és ne tovább! Vagy egy szó: (lehetőleg kellően hosszú, oda nem illő szó): túl messzire mentél. Ilyen szó lehet pl: Kiskunfélegyháza, vagy festőpemzli.
  • Legyen megállapodás arra, hogy jelzés esetén megállnak a felek, kilépnek a helyzetből és x időre: mondjuk nyolc-tíz percre eltávolodnak. Definiálni lehet az újraközeledés első mondatait.

Sokaknak lehetnek öngyilkos gondolataik ilyenkor. Az öngyilkos gondolatokat meg kell osztani. Ilyen gondolat esetén hívja fel szeretteit, utolsó esetben hívja a 116-123-as segélyvonalat. Ha foglalt, hívja fel valamelyik szeretett rokonát és/vagy hozzátartozóját, aki mentőt hívhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://agycsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr5215547518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása