közélet, pszichológia, élmény, tudomány

Agyalás

Jó az, ha sok pszichológiai könyvet olvasunk egy pszichoterápia kezdete előtt?

2016. szeptember 20. - Agycsavar

Sokan mennek úgy terápiába, hogy sokat olvasnak előtte. Csoportba, pszichodrámába, akár analízisbe is úgy érkeznek, hogy már olvastak Freudot, Jungot, Adlert, esetleg sokan Feldmárt, Bagdyt, esetleg Szendi Gábort, látták Csernust, olvastak is tőle.

Nincs mit tenni, amikor ez a tudás megvan, ha megvan, már megvan. De vajon jó ez? Mit ad hozzá a személyes pszichoterápiás kultúrához? Jobb lesz ettől a terápia? Szerintem a pszichoterápia olyan, mint a szex. Vajon, ha valaki olvas a szexről, vagy pornót néz, tudja milyen a szex? Vagy az önkielégítés ugyanaz, mint a partnerrel való szex? Szerintem nem. Csak valóságosan lehet átélni.

A pszichodinamikus terápiák abból indulnak ki, hogy kötődési minták alakulnak ki bennünk tudatosan és tudattalanul. Anyánkkal, apánkkal, fontos személyekkel kialakult kapcsolatainkból olyan kötődési mintákat alkotunk, amelyeknek végeredményeként bárkivel ilyen minta szerinti kötődést tudunk (nem feltétlenül tudatosan) létrehozni. A minta adott, a személy pedig bárki lehet. Ezért van az, hogy sokan ugyanazon élményeket élik át különböző emberekkel kapcsolatban, ha valakihez tartozni akarnak, vagy kapcsolatba akarnak lépni. Hányszor hallani, „pont ugyanezt éltem át X-szel, Y-nal?. Az emberek ilyenek vagy olyanok!” Ezek a kötési kapcsolati minták működnek, ezt visszük terápiába. Ezen a kötődési mintán akarnak sokan változtatni, egy könnyebb, kevésbé szenvedésteli életet akarnak élni.

Pl. ha anyánk azt üzente nekünk, hogy mi nem vagyunk szerethetőek, akkor ez a kapcsolati tudás ijesztő és félelmetes, amit egyszerre elhiszünk, egyszerre lázadunk ellene, egyszerre magunkévá tesszük, és ismételjük a kötődési diszpozíciót. Mindenkitől ugyanazt kérdezzük: Ugye szerethetőek vagyunk? Új kapcsolatainkban a másiktól várunk valamit. Mégpedig azt, hogy győzzön meg bennünket arról, hogy igenis szerethetőek vagyunk, anyánk tévedett, de azt is talán, hogy ugye anyánk nem tévedett, ő szeretett mindentudó valaki, akinek mindig igaza van. Zavar. Bonyolult dinamikai rendszer jön létre, amiben A egyszerre egyenlő és nem egyenlő B-vel, B-ből pedig egyszerre következhet C, C ellentéte és A. Ebben a kötődési felállásban a másik személye, az ő vágyai, tervei velünk, mellékessé válnak, nem lesznek érdekesek. A lényeg az lesz, hogy a személy, akivel kapcsolatban vagyunk, bebizonyítsa, szerethetőek vagyunk. Tudattalanul feladatot adunk neki, várunk tőle valamit. Ha nem teszi meg amit várunk, azt hisszük nem számítunk, közben pedig fordítva van, ő az, aki bizonytalan belső kötődési viszonyainkhoz képest teljesen mellékes.

Sok fájdalom, szenvedés kíséri a fenti példa viszonyait. Ami valamikor, valahol, valakivel hasznos volt és működött, később már működésképtelen. Sok terápia szól erről, hogy a régi hatékony kötődési mintát át kell alakítani, nyitottá kell válni.

Mindezek a kliens vagy páciens ügyei. A terapeutára a terápiában rávetítheti ezeket a kötődési mintákat és egyszerre élheti át, és a bizalmas kapcsolatban jó eséllyel dolgozhatja át ezeket a mintákat. Sok éven át történik mindez, és a jó esetben egy különleges találkozás is létrejön a terapeutával. Bizalom alakul ki és a terápia terében megtörténik az átdolgozás.

De mindezt át kell élni. Könyvekből szerintem alig lehet megtudni magunkról valamit. Az önismeret a terápiák egyedi, személyes, intim terében alakulhat ki, fájdalommal, frusztrációval, bizalommal. Némi frusztráció, könny és verejték, amelyeknek megspórolási illúzióját hirdetheti a fenti művek elolvasása, együtt jár a terápiával. Az áttétel és viszontáttétel könyvekből nem tanulható meg szerintem, azt át kell élni, de ezzel együtt biztosan nem árt, ha valaki jó irodalmat olvas.

Olyasmi ez, hogy még akkor is, ha az olvasott gondolatok igazak, nem biztos, hogy a személyiség részét képezik, a személyes átéléssel válnak igazán részünkké.

A bejegyzés trackback címe:

https://agycsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr611729993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lori123456 2022.01.25. 07:33:48

Bár azzal egyetértek, hogy a terápiáról olvasni és átélni két teljesen különböző dolog, de a többivel nem értek egyet.

"Szerintem a pszichoterápia olyan, mint a szex. "
Lássuk csak. A szex az esetek jelentős részében egy szimmetrikus viszonyban történik meg, két egyenrangú ember között. És nem mindig fizet érte az egyik fél, kivéve persze ha a prostituált-kuncsaft viszonyról van szó.
A pszichoterápia nem szimmetrikus viszony, azt hiszem, ezt már rengetegszer leírták.
Egyrészt a kliens pénzt fizet a terapeutának a terápiáért. Lehet mondani, hogy ha tb-re megy a terápia, akkor nem fizet, bár akkor meg valószínűleg a tb-t fizeti (ergó közvetetten mégiscsak fizet érte).
Másrészt a kliens kiszolgáltatott a terapeutának, ő van vulnerábilisabb helyzetben, ezért is fontos, hogy a terapeuta bizonyos etikai alapelveket betartson.

"De vajon jó ez? Mit ad hozzá a személyes pszichoterápiás kultúrához? Jobb lesz ettől a terápia?"
Én az "empowerment"-ben hiszek. Nem csak a fizikai gyógyításban, hanem a lelkiben is. A kliens mindig kiszolgáltatott helyzetben lesz valamilyen szinten, de azt a kiszolgáltatottságot csökkenteni lehet valamelyest, ha a kliens jól informált, edukált.
Furának tartom azt a preferenciát gyógyítók részéről (akár fizikai, akár lelki gyógyításról van szó), amikor azt várják, hogy a kliens/páciens ne olvasson utána dolgoknak, maradjon egyfajta szellemi sötétségben a betegségével/problémájával és a gyógyítási folyamatával kapcsolatban. Olyan érzésem van tőle, hogy az illető hatalmat akar gyakorolni a kilens/beteg felett, hiszen egy tudatlan ember felett sokkal könnyebb hatalmat gyakorolni.
A klienseknek hasznos lenne tudniuk azt, hogy sajnos léteznek olyan terápiák, amik nem jók, nem hasznosak, vagy akár traumatizálóak. Vagy azért, mert a módszer nem passzol az ő problémájukhoz vagy személyiségükhöz, vagy a terapeutával nem passzolnak. Rosszabb esetben a terapeuta szakmai/etikai kvalitásai hiányosak. Nem hiszek abban, hogy nincsenek rossz terapeuták. Minden területen léteznek rossz szakemberek is.
Ha a kliens legalább nagyjából képben van bizonyos megközelítések, módszerek lényegével, már könnyebben tud választani, vagy megítélni, hogy a módszer passzol-e hozzá. Vagy akár könnyebben lép ki egy rossz terápiából.
Fontos lenne, hogy a kliensek tisztában legyenek azzal, hogy előfordulnak helyzetek, amikor a saját érdekük azt kívánja, hogy a terápiát megszakítsák. Hány pszichoterápiás rendelő honlapján van erról szó? Segítő lista arról, hogy mik azok a jelek, amikor minimum érdemes elgondolkodni a terapeuta váltáson? A magyar honlapok között eddig csak egyet (!) láttam, ahol erről szó volt.
Olyan marketingszövegből viszont rengeteg van, hogy "aki terápiába kezd, annak megváltozik az életminőség", stb. Persze arról meg megy a hallgatás, hogy mennyi is az átlag "drop out rate"? 20-50% vizsgálatok szerint? :)

Mennyire szokták tájékoztatni a klienst arról, hogy a terápia miból fog állni (használt módszerek, stb.)?
Ha magán fogorvoshoz megyek, részletes kezelési tervet kapok. Minden beavatkozás előtt röviden elmondják, hogy mit fognak végezni. Ha kérdéseim vannak, válaszolnak. Ehhez képest a terapeuták tapasztalatom szerint alig tájékoztatnak. És ezt úgy tapasztaltam, hogy az eredeti végzettségem pszichológus, tehát nem vagyok teljesen laikus.

Ami még érdekes, hogy ebben a vizsgálatban is egy panaszként fogalmazodótt meg a kliensek részéről, hogy a tájékoztatást nem tartották elégségesnek:
mindsetpszichologia.hu/mit-gondolnak-a-kliensek-az-olyan-terapiarol-ami-nem-segit

Agycsavar 2022.01.25. 07:37:08

Nagyon izgalmas gondolatok. Azt gondolom, hogy a pszichoterápia abban is hasonlít a szex helyzethez, hogy két felnőtt ember önkéntes beleegyezésén alapszik. Azzzal, hogy asszimetrikus, egyetértek. Talán nem ment át a cikk üzenete. Sokan úgy olvasnak cikkeket, írásokat, hogy szilárdítsák énvédő mechanizmusukat és fájdalmas dolgaikkal ne kelljene szembenézni.

Agycsavar 2022.01.25. 07:38:44

Azzal, hogy van nem illeszkedő terápiák és azzal is, hogy vannak s rossz, etikátlan, képzetlen terápeuták. Jaj, nagyon is sok.

Lori123456 2022.01.28. 07:08:08

@Agycsavar: A beleegyezésről még az is eszembe jutott, hogy külföldi honlapokon olvastam olyan tanácsot, hogy ha a terapeuta olyan módszert alkalmaz, amire a kliens előzetesen nem bólintott rá, akkor érdemes lehet elgondolkodni a váltáson. Nem tudom, mennyire jellemző, ez, hogy előzetesen beleegyezést kér a terapeuta az adott módszer használatára?
A másik érdekesség, külföldi fórumon olvastam picit irigykedve olyan tapasztalatot (de ez sajnos csak egyedi tapasztalat volt), hogy az illető terapeutája, CBT-zés előtt mindig megkérdezte a klienst, hogy szeretné-e a témához fűzödő gondolatainak racionalitását megvizsgálni? És ha azt válaszolta, hogy nem, akkor nem erőltette. De ezt egyetlen ember írta, a többség meg panaszkodott a CBT-re, hogy mennyire invalidálva, kontrollálva érzik magukat tőle.
Pedig mennyivel tiszteletteljesebb megközelítés , ha előtte megkérdezik a klienst, szeretne-e az adott témára CBT-vel dolgozni. Talán produktívabb is, az erőltetésnek sokszor nincs jó vége.

Lori123456 2022.01.28. 07:08:15

@Agycsavar: Komolyan köszönöm ezt a választ! Sajnos az a tapasztalatom, hogy a segítő szakemberek többsége, ha ez szóba kerül vagy szemérmesen hallgat, vagy vadul tagad. Jó látni, hogy nem mindenki így reagál.

Lori123456 2022.01.28. 07:08:19

@Agycsavar: Hm, igen, nem volt teljesen egyértelmű számomra, hogy ellene van-e a kliensek előzetes önedukációjának, vagy inkább semleges Önnek. "Nincs mit tenni, amikor ez a tudás megvan, ha megvan, már megvan" - azt hiszem, ettől volt olyan benyomásom, mintha inkább ellene lenne. De persze lehet, hogy nem jött át teljesen a lényeg számomra.
Azt nem látom sehol a cikkben, hogy kifejezetten pozitívnak tüntetné fel, ha valaki az átlagnál tájékozottabban megy terápia.
Nos igen, a szex (szerencsés esetben) két felnőtt ember önkéntes beleegyezésén alapszik. Ebben is sokszor előfordul, hogy sajnos nem így történik meg, a szexuális erőszak különféle formái eléggé elterjedtek.
süti beállítások módosítása